IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
18:40 | 1 януари 2016
Обновен: 08:52 | 26 април 2024

370 безработни се включиха в програмата за лични асистенти в Силистра

Близо 500 са нуждаещите се от услугата в града

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БНР.

Повече от 250 безработни от Силистра и общината са преминали обучение за лични асистенти през отишлата си година, като повечето от тях вече работят като помощници на възрастни и тежкоболни хора, съобщава БНР.

Близо 500 са нуждаещите се от личен асистент жители на Силистра и общината - това са хора с увреждания, които не могат да се обслужват сами или самотно живеещи пенсионери с различни заболявания,  или деца с увреждания. Поради ограничения във финансирането на програмата за личен асистент, едва 1/3 от тях разполагат с обучени помощници, които полагат всекидневни грижи за тях.

Общо 370 безработни са пожелали да се включат в програмата за обучение на лични асистенти през 2015-та година. Около 2/3 от тях са назначени на работа като лични асистенти. Те се грижат за 146 нуждаещи се, от които 17 са деца.

И през следващата година Общината в Силистра ще бъде партньор на Агенцията за социално подпомагане по проекта "Нови възможности за грижа". Целта му е подобряване качеството на живот на възрастни хора и хора с увреждания.

Черно море

Коментари

Новини Варна