IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
12:40 | 6 януари 2016
Обновен: 12:44 | 26 април 2024

Глоба от 300 до 1000 лева грози всеки клошар

Целта е да спре „изсипването и кражбите на отпадъци” от кофите за събиране

По материала работи: Юлиян Атанасов
Глоба от 300 до 1000 лева грози всеки клошар

Глобата се въвежда с промени в Закона за управление на отпадъците, които вчера Министерството на околната среда и водите предложи за публично обсъждане. Както проектозаконът формулира глобен може да бъде всеки, който „изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид и/или запалва съдове за събиране на отпадъци.”

 

Целта е да спре „изсипването и кражбите на отпадъци” от кофите за събиране. Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места. С предложените промени пунктовете за изкупуване на вторични суровини се предвижда да бъдат изнесени извън жилищните райони и кварталите. Изискванията за местоположението на тези пунктове са, че те трябва да бъдат преместени само в промишлени или складови зони.

 

Целта, както посочва проектозаконът е, да се удовлетвори нуждата на гражданите от по-чиста и спокойна среда, тъй като в момента много от площадките за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части. В Министерството на околната среда и водите са постъпвали многобройни жалби срещу шума и замърсяванията от тези „пунктове“.

 

Освен това с новите разпоредби се уеднаквят и изискванията към бизнеса с отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и към площадките за отпадъци от черни и цветни метали, които са разположени единствено в промишлените или складови зони още от 2012 г. Това би трябвало да подобри и ефективността на системите за разделно събиране, според МОСВ. Други промени, които предлага МОСВ, са насочени към ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини.

 

Въвежда се банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване. Мярката цели ограничаване на нелоялната конкуренция в този бранш. При предварително третиране на автомобили и електроуреди се добива голямо количество отпадъци от черни и цветни метали, а лица без разрешение за дейност със скрап нелегално приемат металите, избягвайки изискването за банкова гаранция.

 

Въвеждат се и по-строги изисквания за регистрация на лицата, извършващи дейности като търговец или брокер на отпадъци. Целта е да се избегнат злоупотреби и да се даде възможност на компетентните органи да упражняват по-ефективен контрол върху този вид дейност.С промените се прецизират разпоредбите по отнемането на разрешенията и усвояването на банковите гаранции с цел да не се допуска кумулиране на наказателни норми, особено за дребни нарушения. Премахват се възможностите за едновременно отнемане на разрешение, усвояване на банковата гаранция и налагане на имуществена санкция.

 

Предвижда се и намаляване на банковата гаранция, необходима за издаване на разрешение за дейности с отпадъци от черни и цветни метали от 25 000 на 15 000 лв. Мярката отразява и препоръките за противодействие на сивия сектор, дадени от Комисията за защита на конкуренцията.

Коментари

Новини Варна