IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
12:28 | 12 януари 2016
Обновен: 23:59 | 2 май 2024

Около 150 българи напускат страната всеки ден

Как се развива пазара на труда в България? Коментар в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

По материала работи: Юлиян Атанасов
Около 150 българи напускат страната всеки ден

Близо 6 млрд. евро са влезли в българската икономика от 1997 г. насам от българи, живеещи в чужбина. Тези данни представи икономистът Красен Станчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 12 януари. Първият сред инвеститорите за този период е Финландия. Изпратените пари на българи, трудещи се там, формира около 7-8% от тази сума. По думите на Станчев висшистите у нас съставят едва около 2-3% от всички безработни в страната, а на ден близо 150 души напускат България, за да намерят реализация другаде. 

 

Според икономиста държавата не успява да задържи по-голям брой висококвалифицирани специалисти, тъй като липсват реални възможности за развитие в конкретния сектор, който са си избрали. А това било така, защото "бизнесът не участва във формирането на обучителните програми, провеждането и проверката на резултатите". 

 

По темата се включи и Марияна Хамънова, създател на проекта Back2BG. Тя обясни, че пътуването и търсенето на кариерно развитие в други страни са нормални тенденции, и че през последното десетилетие България значително е подобрила условията на пазара на труда. Тя отбеляза, че броят на българите, които са се върнали в България значително е нараснал. "Нещата са относителни, всичко зависи от много други фактори, не само една заплатата. Например емоционалния фактор за връщането. След това се нареждат възможностите за работата. Хората искат да направят нещо ново, защото много ниши у нас са неразвити", поясни Хамънова.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна