IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
19:01 | 15 януари 2016
Обновен: 18:24 | 26 април 2024

Прикован към количка мъж и майка му са на ръба на отчаянието

Социално подпомагане отказва осигуряване на личен асистент

По материала работи: Борис Проданов
Прикован към количка мъж и майка му са на ръба на отчаянието

Динко Господинов от Стара Загора е прикован към инвалидната количка от 27 г. Остава неподвижен след лекарска грешка при операция. Диагнозата му е нарушение на структурата на гръбначния мозък. Мъжът не може да се обслужва сам. Вече 10 години зове за помощ институциите, но остава не чут. Динко има нужда от личен асистент, тъй като доскоро за него се е грижила майка му, но днес и тя е трудноподвижна. Двамата са принудени да се справят сами, което е непосилно. 

 

Господинов е подал молби, както в Община Стара Загора, така и в Социално подпомагане да му бъде осигурен личен асистент, но му е отказан. Мъките на една майка и на един син все по-често ги тласкат към мрачни и крайни мисли. "Все по-често мислим с майка ми, че този живот не е за нас", казва инвалидът. Семейството живее с две малки пенсии. Единственият вариант е да наемат личен асистент, но това е непосилно за тях, тъй като цената е 7 лева на час плюс заплащане на пътните разходи. Затова очакват помощ.

 

"Как е възможно граждани, освидетелствани със инвалидност, да бъдат отхвърлени от програмата за личен асистент", пита Динко. "Живеем в държава на лицемерието, на измамата. Това няма нищо общо с понятието демокрация", смята Динко, един от многото хора с увреждания у нас, некласирани в жестокото състезание за жизненоважния им помощник.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна