IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
21:17 | 15 януари 2016
Обновен: 15:33 | 15 април 2024

Всички ремонтирани МИГ-ове остават на земята

Това заяви генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС на България

По материала работи: Борис Проданов
Всички ремонтирани МИГ-ове остават на земята

Няма опасност за сигурността на България, ако ни охраняват и чужди изтребители. Има опасност обаче за съществуването на авиацията на страната. Това заяви пред БНТ генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС на България.


“Ние от ВВС сме против тези промени в закона. Много ни притеснява какво означава думата съвместно. Искаме във въздуха да летят поне два наши изтребителя. В този случай говорим за засилване на охраната по източния фланг на НАТО“, добави още Румен Радев.


“Два двигателя вече дойдоха от Полша, очакваме още четири. Два ще дойдат през юли, два през ноември. Но това е крайно недостатъчно. Имаме нужда от спешен неотложен договор с “МИГ“ за ремонт и доставки на изтребителите“, обяви командирът на Военновъздушните сили на България.


“След 10-тина дни трябва да спрем от полет изтребителя, чийто двигател беше ремонтиран, защото колесникът му излиза от ресурс. Това е авиация, не е шега работа“, каза още той.


“Нашите МИГ-ове са заложници на политически интереси. В желанието си да не бъдем зависими от Русия, сега ще трябва да удължаваме ресурса на много други компоненти на изтребителите, защото те изтичат. До средата на годината всички самолети ще останат на земята, ако собственоръчно не удъжим техните ресурси“, обяви още той.


“Най-голямата подкрепа за нас ще бъде, когато се внесе проектът за нов самолет“, обобщи генералът.


KPOCC

Коментари

Новини Варна