IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
18:15 | 16 януари 2016
Обновен: 10:09 | 19 април 2024

Предупреждават за опасност от лавини в планините

За момента опасността отива към трета степен

По материала работи: Борис Проданов
Предупреждават за опасност от лавини в планините

При обилен снеговалеж като този в момента има сериозна опасност от лавини. За момента опасността отива към трета степен, т.е. значителна, предупреждават от Планинската спасителна служба.


Опасни са север-североизточните склонове и източните склонове на планините, тъй като там има сериозни снегонавявания.


Спасителите определят обстановката в планините по-скоро за лоша. Сняг вали навсякъде, но температурите са високи, което също е предпоставка за лавини. По високите части усещането е по-скоро за мъгливо време, защото има такава облачност, която създава усещането за мъгла.Времето не е подходящо за посещение на планините, особено в по-високите части. Очакванията са температурите да паднат значително и да стане много студено.


От ПСС допълват, че новият сняг е от порядъка на 15-20 см, но снегонавяванията на места са над 40 см. Спасителите предупреждават, че туристите трябва да се движат само по зимните маркировки и то избягвайки участъците, където има повишена опасност от лавини. Освен това е важно и да бъдат със ски или снегоходки, а ако не са - трябва да имат поне гети върху обувките си, за да си запазят краката сухи.


Източник: БГНЕС

Коментари

Новини Варна