IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
19:14 | 16 януари 2016
Обновен: 08:31 | 20 април 2024

Испански моряци помагат на 8 наши полярници

Българите със сетни сили се добраха до кораб в снежна буря

По материала работи: Борис Проданов
Испански моряци помагат на 8 наши полярници

Ръководителят на 24-та Антарктическа експедиция, проф. Христо Пимпирев съобщи по сателитния телефон, че благодарение на опита на испанските моряци група от 8 наши полярници е успяла да се добере до кораба „Есперидес“ с надувна лодка „Зодиак“ по време на внезапна снежна буря, силно вълнение и обилен ледоход.


След успешно изпълнени задачи от базата ни „Св. Кл. Охридски“ отпътуват художничката Ганка Павлова, която изографиса иконостаса на параклиса „Св. Иван Рилски“, репортерката Цветелина Атанасова, фотографите Божил Василев и Иглика Трифонова, която е вицепрезидент на Международната асоциaция на младите изследователи на Антарктика (АРЕСS) и геодезичния екип – доц. Борислав Александров и гл. ас. ЮриЦановски от УАСГ и полковник Петър Данчев и капитан Георги Михайлов от Топографската служба на Министерството на отбраната, съобщиха от Българския антарктически институт.


Геодезистите са успели с помощта на дрон да заснемат недостъпни участъци на о-в Ливингстън, което ще помогне за създаването на прецизна топографска карта. На прощаване всички полярници в базата са се събрали в параклиса и проф. Пимпирев е поръсил със светената вода, която получи на специална литургия в храма „Св. Ал. Невски“. Корабът ще отведе групата до съседния остров Кинг Джордж. Там ще се срещнат с последната група, която замина от София на 12 януари и ще продължи със самолет за Пунта Аренас в Чили.


Паралелно геолозите д-р Камен Бонев и асистентите Дочо Дочев и Стефан Велев от Геолого-Географския факултет на Софийския Университет „Св. Кл.Охридски“ провеждат изследвания в отдалечен район с интересни скални разкрития, където вече четвърта нощ ще спят в палатка.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна