IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
21:33 | 20 януари 2016
Обновен: 21:26 | 26 април 2024

Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!

Ваксината е опакована в Турция, но е направена в Лион, обясни той

По материала работи: manager
Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!

Няма компромис със състава и качеството на ваксината "Пентаксим", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов. Той заяви категорично, че тази ваксина е ползвана години наред в Европа и в България.

Днес от ВАП съобщиха, че са направили проверка за дарените от Турция ваксини. Прокуратурата е изискала становището на Изпълнителната агенция по лекарства, в което се съобщава, че ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим” не са разрешени за употреба в страната. Поради това от ВАП препоръчват здравният министър да не допуска тези ваксини да бъдат употребявани у нас.

По този повод министър Петър Москов заяви, че петвалентна ваксина "Пентаксим” няма да бъде спряна след становището на прокуратурата и допълни, че всички 100 000 дози от ваксината са раздадени.

Объркването според Москов идва от думите "разрешена за употреба". Той подчерта, че в България в момента няма притежател на разрешение за употреба на ваксината, което означава, че тя не може да бъде продавана на аптеки, но не означава, че качеството й е лошо или опасно.

В Закона за лекарствените средства е предвидена клауза за подобни случаи, припомни Москов и обясни, че чрез наредба се дава възможност държавата без нужда от разрешително за употреба да направи така, че да осигури медикамент или ваксина.

Последният път, когато на търг се яви притежател на разрешение за употреба на ваксината "Пентаксим", цената на една доза беше 54.00 лева, а в дарението от Турция тя е 15 долара за доза, посочи Москов.

Министърът каза още, че юристи на министерството ще подадат сигнал до прокуратурата, с което ще се настоява да се изясни кой стои зад неколкомесечните атаки срещу здравното министерство.

По думите му "Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години”, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са опаковани в южната ни съседка, но съдържанието им не е.

Москов обясни, че ваксините срещу Хепатит Б "Еувакс" нямат разрешение за употреба у нас. По думите му, проверката на прокуратурата е била съсредоточена именно върху този тип ваксини.

"Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България”, заяви министърът.

Москов коментира, че проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

„Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена във ваксинационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни”, заяви Москов, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че според становището на Изпълнителната агенция по лекарствата препаратът може да се използва в България.

Петър Москов посочи, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна