Гражданите на Европейския съюз ядат все по-малко месо и тази тенденция ще се запази, съобщи Тасос Ханиотис, който отговаря за икономическите анализи, оценките и прогнозите в ГД "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия.
За сметка на това се очаква в следващите години да се увеличи консумацията на масло, сирене и сметана, пише "Труд".
Една от причините е становището на Световната здравна организация, която обяви че храненето с червено месо и колбаси увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво. Производителите на месо от своя страна разкритикуваха откритията, обявявайки ги за неверни.
Данните на ЕК показват, и че европейците ядат все по-малко говеждо и телешко месо. Прогнозите са, че до 2025 година ще има 4% намаление в производството на говеждо и телешко месо, а износът ще се свие с 35%.
В световен мащаб обаче се очаква повишаване на консумацията. Затова според експертите на ЕК износът на свинско до 2025 година ще се нарасне с 26%.
Ядем все по-малко месо, Европа минава на сирене
По данни на СЗО червените мръвки увеличават риска от рак
02.02.2016 | 12:17 ч. Обновена: 25.06.2025 | 11:04 ч.
0

Новини
Общество
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата
Коментари