IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
11:38 | 8 февруари 2016
Обновен: 09:03 | 15 април 2024

Общините да организират безплатно чипиране на домашните кучета

Това предложи Явор Гечев от фондация „Четири лапи“

По материала работи: Борис Проданов
Общините да организират безплатно чипиране на домашните кучета

Микрочипът е важен за идентификация на домашните кучета, както това става с номерата на автомобилите. При инцидент животното може лесно да бъде свързано със собственика му, дори то да е изгубено или изоставено, а данните показват, че голяма част от тежките инциденти се причиняват именно от такива животни. Това обясни в ефира на БНР Явор Гечев от фондация „Четири лапи“.

 

Чипирането е предвидено в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Според Гечев промените са в правилната посока.Чипирането ще замени татуировката, която според Гечев е неудачен метод, защото избледнява с времето. Поставянето на чипа ще струва 40 лв., но това е цената в частен кабинет и тя включва и други дейности като въвеждане на данните на животното в системата, обясни специалистът.

 

Според него общините могат да организират кампании за безплатно чипиране на домашните животни. Данните от микрочиповете ще бъдат съхранявани в системата на Агенцията по безопасност на храните. Животните ще имат досие, в което се въвеждат техните данни, като това е законово задължение на ветеринарните лекари, разказа още Явор Гечев.

 

Социално слабите хора могат да търсят съдействието на фондация „Четири лапи“ за безплатно чипиране на домашните им любимци, призова той. След масова кампания над 60 на сто от домашните кучета в Сърбия са чипирани, даде пример Гечев.

Коментари

Новини Варна