IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
18:16 | 12 февруари 2016
Обновен: 10:16 | 19 април 2024

Вложител в КТБ осъди БНБ

Причината: забавен достъп до парите му

По материала работи: Борис Проданов
Вложител в КТБ осъди БНБ

Вложител на Корпоративна търговска банка е осъдил Българската народна банка за това, че близо 5 месеца не е имал достъп до парите си. Съдия Камелия Стоянова задължава Централната банка да плати на военния съдия Юлиян Банков компенсация от 8 627 - законна лихва за забавено изплащане на гарантираните вземания от влога му в на 196 000 лв.

 

Съдът е отхвърлил възраженията на БНБ, че не може да й бъде търсена компенсация по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди с аргумента, че това е единственият орган на държавата, който регулира и осъществява надзор върху дейността на другите банки в страната с оглед поддържане стабилността на банковата система и защитата на интересите на вложителите, което е основна цел на банковия надзор. 

 

Съдия Камелия Стоянова смята, че БНБ е била длъжна веднага, след като затвори КТБ, а това стана на 20 юни 2014 година, да започне да изплащането на гарантираните влогове, а не да го направи месеци по - късно след взимане на решението за отнемане на лиценза на банката. Тоест вложителите е трябвало да имат достъп до гарантираните им по закон суми още на 30 юни 2014 г.

 

В това забавяне тя вижда бездействие, нарушаващо българското законодателство. Съдията се позовава на практиката на Съда в Люсембург, както и на Конвенцията за защита на правата на човека, че “всяко физическо или юридическо лице има право мирно да се ползва от своята собственост, предаде БНР.

Коментари

Новини Варна