IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
19:42 | 12 февруари 2016
Обновен: 10:52 | 25 април 2024

Жители на Берковица блокираха прохода “Петрохан“

Те недоволстват, заради планираното в новата здравна карта съкращаване на легла в местната болница

По материала работи: Борис Проданов
Жители на Берковица блокираха прохода “Петрохан“

Жители на Берковица блокираха следобед пътя през прохода “Петрохан“. Те недоволстват, заради планираното в новата здравна карта съкращаване на легла в местната болница. Промените в пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравно-осигурителна каса, предвиждат намаляване на броя на клиничните пътеки в няколко отделения на берковската болница, която обслужва и община Вършец.

 

Според протестиращите нейното съществуване е застрашено: "На никого не е удобно да ходи до Монтана. Болницата трябва да остане, не само за Берковица, а за Бързия, Вършец и всички села в околността. Болницата трябва да остане, защото подържа голям обем от хора, които не могат да си позволят да отидат в други болници."

 

Наредбите, които са приети, намаляват работата до минимум на самите специалисти, което значи, че ще бъдат намалени много пътеки и много малко хора ще могат да използват пълния капацитет на болницата.Болницата в Берковица разполага с 60 легла, годишният й оборот е един милион лева. Общината е инвестирала в здравното заведение над 3 милиона лева и кандидатства по трансграничен проект за осигуряването на медицинско оборудване за още близо 2 млн.лв., предаде БНР.

Коментари

Новини Варна