IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
21:30 | 19 февруари 2016
Обновен: 21:22 | 27 април 2024

МОН представя окончателния вариант на новите учебни програми

Това ще стане в средата на идната седмица

По материала работи: Ставри Таргов
Диан Стаматов. Сниимка БГНЕС

Министерството на образованието вече е получило десетки предложения за новите учебни програми по литература и история. Това беше обявено на обществено обсъждане в Сливен. Около 40 са постъпилите до сега конструктивни предложения, каза заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.
Подкрепата, която се забелязва в предложенията е в посока, че трябва да има олекотяване на учебния материал. Нашите учебници, които бъдат изготвени, не трябва да съдържат много произведения в частта "Задължителна подготовка". Предложенията, които са свързани с отделни произведения - в тази посока могат да се направят промените.
В изцяло новата учебна програма по история, се предлага, ученото до сега в седми клас, да се изучава в пети. Проблемът от учебните програми за шести клас, според заместник-министър Стаматов, не съществува.
Няма никакъв проблем, по отношение на терминологията. "Иго", "османско владичество", са политическите наименования на този период. И те са заложени в програмите, които в момента се предлагат. Думата "съжителство" не е по отношение на политическата система за този период от време.
Срещите ще продължат в различни градове до сряда.
В сряда ще имаме отраслов съвет, където е мястото, програмите да бъдат окончателно предложени пред социалните партньори, за да може до края на другата седмица, това предложение да мине за утвърждаване от министъра.

БНР

Коментари

Новини Варна