IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
08:58 | 28 март 2016
Обновен: 10:34 | 19 април 2024

Болна тема за мазетата в блока накарала барикадиралия се в "Стрелбище" да открие огън

МВР нищи вменяем ли е

По материала работи: Слав Велев
Болна тема за мазетата в блока накарала барикадиралия се в "Стрелбище" да открие огън

снимка "Труд"

Тате, стига с тия мазета, в крайна сметка няма да си ги занесеш никъде. Това е репликата, която е накарала 69-годишния Георги Коджейков да открие огън срещу дъщеря си, пише „Труд“. След това психично болният мъж се барикадира в дома, заедно с жена си, а полицията проведе 22-часова операция по обезвреждането му. Това разказа Ирина, близка приятелка на семейството, която придума бившият полицай да говори и в крайна сметка да бъде изведен от полицията, пред бТВ.

По думите й темата с мазетата била болна за Георги, който се чувствал виновен за това, че не е успял да довърши изграждането им в блока. Преди години той помогнал много документално за уреждането на сградата, а този въпрос останал да виси, а Георги бил мъж на честта.

"Беше моя грешка", казала дъщеря му на Ирина, когато станало ясно, че именно нейната реплика е провокирала мъжът да стреля в пода до крака й. След това бившият шеф на столичното IV РПУ възпроизвежда още няколко изстрела, но за щастие жертви няма.

Операцията в стъпки

"Телефонните ни разговори бяха два. Вторият път той се обади на мен и аз отидох да кажа, че е установил контакт", разказа Ирина за критичните минути по време на операцията в столичния квартал. Властите реагирали светкавично и я завели при главния секретар и екипа, който ръководел операцията.

"В момента, в който аз отидох, вече се водеха преговори с него. На мен ми казаха, че един от вариантите ще бъде аз. Но той започна да ме търси, те ми казаха да не вдигам, но и да не му затварям. Беше много сложна операция и аз бях инструктирана. Аз не съм му казала, че има полиция. Казах му, че отивам да го видя, а той каза - Иринка, чакам те", разказа жената.

По думите й за всяка стъпка е била инструктирана. "Просто блестяща акция. Ако трябва да съм честна, искаха само 5 секунди да направя. На седмата всичко беше приключило. Бях непосредствено след отряда, след последния човек. Трябваше с висок глас да убедя Георги да стане от фотьойла в хола, където седеше с оръжие и да дойде до вратата. След това всичко мина по план", посочи още Ирина.

Тя за пореден път напомни, че Георги едва се е възстановил от сериозен инсулт, и че ако сега бъде възстановен, няма да може да преживее, че е стрелял по дъщеря и по колега.

Рано е да каже дали мъжът е психично болен

„Как оръжието е придобито все още не може да се каже. То е незаконно притежавано. Намерено е и второ оръжие, също незаконно, което не е използвано”, обясни на брифинг главният секретар на МВР Георги Костов.

„Той е претърпял инсулт и след него в процеса на възстановяване е започнал да дава психични отклонения. Все още е рано да говорим за степента му на вменяемост и осъзнавал ли е действията си”, обясни още той.

„Все още не е ясно дали поведението му е било вследствие на инсулта, или е психично заболяване”, допълни директорът на СДВР Младен Маринов.

 

Trud.bg

 

Коментари

Новини Варна