IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
09:24 | 28 март 2016
Обновен: 14:50 | 24 февруари 2024

Акад. Георги Марков: Обучението на млади имами от България в Саудитска Арабия трябва да спре

Според него сблъсъкът на цивилизациите вече е факт и Европа трябва да промени своите ценности

По материала работи: Слав Велев
Акад. Георги Марков: Обучението на млади имами от България в Саудитска Арабия трябва да спре

Крайно време е да не се допуска обучението на млади имами от България в Саудитска Арабия, пише „Труд“. Това каза историкът акад. Георги Марков. „Държавата трябва да заеме категорична позиция и да се защити националния интерес, да се прояви инстинкт за самосъхранение“, посочи той пред "Фокус".

По думите му европейският либерализъм няма здравна имунна система, за да се противопостави на тероризма и ЕС е безпомощен в сегашното си състояние.

Според него сблъсъкът на цивилизациите вече е факт и Европа трябва да промени своите ценности, за да бъде опазена християнската цивилизация. „Трябва да се промени ЕС, да се покаже инстинкт за самосъхранение и да защити външните си граници, защото засега не може да ги защити и използва НАТО. Трябва да спре преселението на народите, което се очертава да продължи и през следващите години“, допълни историкът.

Според него става въпрос за милиони мигранти, които мечтаят за по-добър живот в Европа. „Аз се опасявам, че европейската бюрокрация още не може да проумее степента на заплахата. Много съм възмутен, когато на всеки 3-4 месеца се случва поредният атентат и се изправят същите муцуни, които говорят едни и същи надгробни слова“, коментира още акад. Георги Марков.

trud.bg

Коментари

Новини Варна