IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:50 | 28 март 2016
Обновен: 10:34 | 19 април 2024

Граждани на протест срещу задължителното гласуване

Експерти: "Задължителното гласуване ще субсидира купения вот"

По материала работи: Слав Велев
Граждани на протест срещу задължителното гласуване

Недоволни граждански организации ще протестират пред парламента. Повод за демонстрацията са приетите на първо четене законови промени, свързани с въвеждането на задължително гласуване. Протестът ще е под наслов "Вот без хомот", пише Стандарт.


"Задължителното гласуване ще субсидира купения вот", убеден е Стоян Панчев, част от организаторите. "На практика ще имаме едно аутсорсване на това, което по принцип правят политическите партии – да съберат подкрепа, да закарат някакви хора до избирателните урни. Това ще бъде прехвърлено от партиите към държавната администрация", недоволен е той.


Според него така допълнително ще се увеличи субсидирането на партиите чрез по-голям брой гласуващи. Галина Лачева от Мрежа "Бъди промяната" коментира пред Дарик, че задължителното гласуване ще доведе до криминализация на най-уязвимите в обществото.


"Ще се случи една окончателна криминализация на най-уязвимите в обществото, защото ще бъдат на практика притиснати между избора да се лишат от социално подпомагане, или да се поддадат на изкушението да пуснат платен вот", аргументира позицията си тя.


За нея има по-справедливо решение - протестният вот да се отчита, като процентът на протестни бюлетини се отразява на партийните субсидии и депутатските места.

standartnews.com

Коментари

Новини Варна