IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
14:21 | 28 март 2016
Обновен: 13:58 | 25 април 2024

Изсичането на горите – проблем №1 за природата ни

Проучване: Незаконното строителство и презастрояването са другите

По материала работи: Слав Велев
Изсичането на горите – проблем №1 за природата ни

Изсичането и унищожаването на горите, незаконното строителство и презастрояването на планините и Черноморието са основни проблеми пред българската природа и околната среда, сочи проучване на "Алфа рисърч", направено между 15 и 22 февруари сред 1027 души.

76 на сто от анкетираните посочват изсичането на горите като проблем, 51 на сто - незаконното строителство, а 47% – презастрояването.

За 44% от хората сериозен проблем е замърсяването със смет и битови отпадъци, за 38% - липсата на достатъчно грижи от страна на държавата, за 37 на сто - замърсяването на въздуха, а за 27 процента - замърсяването на водата. Анкетираните са имали право да посочват до пет отговора.

65% от участвалите в анкетата отговарят отрицателно на въпроса "Одобрявате ли развитието на инфраструктура и строеж на нови хотели, писти и спортни съоръжения в защитената природа на високите планини Рила, Пирин, Стара Планина, Витоша и Родопите". 15 на сто отговарят положително, а 20 на сто не могат да преценят.

Над половината от хората – 54%, биха одобрили такса за посещение на защитена зона, която да допринася за подобряване на охраната на зоната и да компенсира пропуснати ползи на собствениците на земи в района, докато 27 на сто са на обратната позиция. 

Растат очакванията към институциите във връзка с опазването на природата в България, коментира Станислав Стоянов от "Алфа рисърч".

Според проучването 52 на сто от анкетираните имат най-големи очаквания към екологичните организации за опазване на природата, 46 процента - към местните институции, 45 процента - към централните държавни институции, а 20% имат очаквания към научните институти.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна