IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:44 | 28 март 2016
Обновен: 14:53 | 24 февруари 2024

Баби-гейт в парламента: Внушения или не...

Цецка Цачева с "някакви баби" – от село, не били от Израел

По материала работи: Слав Велев
Баби-гейт в парламента: Внушения или не...

Клип с цитат на шефката на парламента Цецка Цачева, показващ я в неблагоприятна светлина, предизвика реакцията на Народното събрание.

От пресцентъра на законодателната институция обвиниха в некоректни внушения авторите на материала - "Господари на ефира". Видеото бе излъчено в петък и в него се чува как Цачева иска от заместника си Алиосман Имамов да поеме председателството на заседанието с думите: "Ела за малко. Отивам само за една снимка с някви баби".

В клипчето по-късно се обяснява, че бабите всъщност са високопоставени гости от Израел, които са на посещение в парламента по случай деня, в който се почитат жертвите на Холокоста.

Три дни след излъчването на материала, от парламента го определиха като некоректно внушение. Според пресцентъра на НС думите на Цачева се отнасят за група за автентичен фолклор от село Черкарски. Шефката на Народното събрание се срещнала с тях след почивката на заседанието.

Разговорите й с групата от Израел, водена от посланика на Израел, е около два часа по-рано. 

"Това може лесно да бъде проверено в стенограмата и видеозаписа от пленарното заседание, които са публикувани на сайта на Народното събрание", се казва в съобщението.

Според парламентарния пресцентър е недопустимо да се правят внушения чрез наслагване на кадри от различни събития по различно време.

"Още повече, когато става дума за събитие, свързано с най-хуманния акт на народа ни -  спасяването на българските евреи", завършва позицията на НС.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна