IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
20:34 | 28 март 2016
Обновен: 10:36 | 19 април 2024

Столичната община търси инвеститори за минералните бани в Банкя и "Овча купел"

Местната администрация ще предложи проект за реконструкция на банята в "Овча купел" на здравното министерство и ще търси концесионер за тази в Банкя

По материала работи: manager
минералните бани в  "Овча купел"

Столична община търси инвеститор за над 10 млн. лева за възстановяването на сградата на минералната баня в Банкя и превръщането й в балнеолечебен център, съобщава БНТ.

От общината планират да спасят по същия начин и рушащата се сграда на банята в кв. “Овча купел”, за която има идея да се превърне в център за научни изследвания на минералната вода.

Това съобщи заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов в отговор на гражданско недоволство за състоянието на двете бани по време на дискусия за опазване на културното наследство.

Граждани на София изразиха недоволството си, че въпреки многото си “стопани”, банята в “Овча купел” не се поддържа и не функционира. Сградата е собственост на Министерството на здравеопазването, а паркът се стопанисва от Столичната община.

Антоанета Салфидж, от сдружение ”Аз обичам водата”, коментира, че институции, които би трябвало да имат кореспонденция помежду си, не могат да се разберат и не могат да управляват съответно един имот, който е построен за 4-5 години със средства на граждани и за благото на столичани.

Столичната община се ангажира да предложи проект за реконструкция на минералната баня в “Овча купел” на Министерството на здравеопазването, за да се превърне мястото в клиничен център за тестване на минералните свойства на водата.

Тодор Чобанов, заместник-кмет по култура на София изрази увереност, че местната администрация ще убеди всички институции, че трябва да се намери добрата формула на тази сграда.

“С не малка доза гордост посочваме като пример Централната минерална баня, защото тя се посещава от хиляди хора в качеството си на музей и е успешен пример за това, че с тези сгради могат да се случат добри неща и с частична смяна на функциите може да се намери едно добро решение за тяхното спасяване”, посочи той

Удължен е и срокът за концесия на минералната баня в Банкя, за да се намери инвеститор, който да възстанови функциите на мястото като балнеолечебен център.

От Столичната община се ангажираха, че ако инвеститор не бъде намерен, ще прибегнат до други финансови инструменти за съхраняване на автентичния вид на сградата.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна