IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
22:05 | 28 март 2016
Обновен: 19:33 | 27 февруари 2024

Калфин: Безплатна детска градина за всички деца над годинка

Според вицепремиера подобна мярка би имала няколко ефекта, сред които връщане на работа на работещите родители, ранно социализиране на децата и разрешаване на проблема с децата от маргинализираните общности

По материала работи: manager
Калфин: Безплатна детска градина за всички деца над годинка

Държавата да осигури безплатни детски градини за всички деца на възраст над една година, предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Пред „Хоризонт" той обясни, че има достатъчно аргументи предложението да се приеме, ако има политическа воля: „Ако това се направи в България, би струвало малко над 200 млн. лв. годишно. Сумата не е малка, затова казвам, че е въпрос на приоритети. Разбира се, допълнително трябва да се направят еднократни разходи за осигуряване, там където няма достатъчно места в тези общини, да се построят съответните заведения".

 

Според вицепремиера подобна мярка би имала няколко ефекта, сред които връщане на работа на работещите родители, ранно социализиране на децата и разрешаване на проблема с децата от маргинализираните общности.

 

Майките одобряват идеята за безплатни детски градини и достатъчно места в тях: „Няма да е зле, защото е много трудно. Много хора дойдоха от провинцията и няма места в яслите...Все пак трябва да се работи, а за частна ясла няма как, защото цените там са „много добри". „Хубава е идеята, особено за родители, които не могат да загубят работата си".

 

Обхванати от детските заведения сега са около 86 на сто от децата на възраст до предучилищната, сочи статистиката.

 

Според Ивайло Калфин говорим за група от около 300-350 хиляди деца между 2 и 6 години, които в момента са извън обсега на детските градини и би трябвало да бъдат обхванати от тях. Калфин отбеляза още: „Иначе малки мерки могат да се вземат различни, но отново повтарям, че тяхната ефективност ще бъде поставена под въпрос".

cross.bg

Коментари

Новини Варна