IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
20:49 | 9 април 2016
Обновен: 10:39 | 19 април 2024

Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

МОСВ успокоява, че до понеделник ситуацията ще се успокои

По материала работи: Борис Проданов
Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води, уточняват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


Около и под прага за средни води са водните количества на реките: Искър - при гр. Нови Искър, Росица при Севлиево и Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), Марица и р. Арда при с. Вехтино (Източнобеломорски басейн), Струма - долно течение (Западнобеломорски басейн).


В Дунавския басейн в резултат на прогнозирани валежи са възможни повишения на реките в целия басейн. По-значителни повишения се очакват в периода 10-12 април във водосборите на реките Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом.


Водните количества на 9, 10 и 11 април за водосбора на р. Янтра ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. От днес водните нива в целия водосбор рязко ще се повишат. Очаква се повишенията да продължат до 10 април и да са по-значителни в горното течение на основната река и по притока й Стара река.


Прогнозираното водно количество в долното течение на р. Русенски Лом на 9, 10, 11 и 12 април ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес нивата ще продължат плавно да се понижават. В периода 10-13 април ще има значителни повишения във водосбора - първият ден главно в горните части, а от 11 април - и в долните. По-съществени повишения се очакват във водосбора на Черни Лом.


Днес нивата на реките в Черноморския басейн ще останат без съществени изменения. На 10 и 11 април, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват краткотрайни повишения на нивата в целия басейн. През следващите два дни, в резултат на прогнозирани валежи, в Източнобеломорския басейн са възможни повишения в поречия Тунджа и Марица.

Коментари

Новини Варна