IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
21:53 | 9 април 2016
Обновен: 19:20 | 20 април 2024

Турция дава паспорти на половин милион сирийци

Президентът Реджеп Ердоган обещава само за една година целият Югоизток да бъде построен отново

По материала работи: Борис Проданов
Турция дава паспорти на половин милион сирийци

Над 500 000 сирийски бежанци ще станат пълноправни турски граждани и ще получат право на глас от края на този месец. Това ще стане благодарение на промени в закона за големите общини в страната, съобщава БГНЕС.


На общините вече се отпускат бюджети, планирани и на базата на броя на лицата, търсещи убежище, а най-облагодетелствани с тези средства се очертава да бъдат югоизточните провинции Шанлъурфа и Газиантеп.


"Приходите на провинции като Шанлъурфа, Мардин, Газиантеп и Хатай ще се увеличат според броя на бежанците, търсещи убежище. Тези хора ще бъдат включени в съществуващата популация и ще се интегрират. Ако по официални данни броят на сирийците е 500 000 души, към този на местното население ще бъдат добавени всички тези хора, а за тях Общинската банка ще осигури дял в бюджета”, обясни зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието Ахмет Факъбаба.


По новия закон бежанците получават право на гражданство пет години след пристигането си. Първите търсещи убежище от Сирия и Ирак са пристигнали в страната на 29 април 2011 г. и от същата дата тази година вече може да станат пълноправни граждани.


Депутатът от Народно-републиканската партия Ердоан Топрак предупреди, че проблем ще се появи през 2019 година, когато са планирани три избора и електоралният баланс ще се преобърне. "В случай на едни предсрочни избори 400-500 000 нови граждани ще имат правото да гласуват. Политическата сцена ще се промени чувствително в югоизточните и въобще в пограничните райони, където се намират бежанците, твърди той.

 

Президентът Реджеп Ердоган обещава само за една година целият Югоизток да бъде построен отново и със средства от държавната агенция по строителството TOKI да се изградят жилищни комплекси и инфраструктура, допълва още Топрак. Той обаче смята, че обръщането на демографската структура на районите с местно кюрдско население цели именно неговото претопяване в масата от бежанци, които ще се окажат турски граждани с равни права и това ще е резултатът от стратегията на управляващата ПСР.

Коментари

Новини Варна