IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:32 | 11 април 2016
Обновен: 10:19 | 20 април 2024

Ваньо Шарков: Търсим начини болниците да не бъдат търговски дружества

От КНСБ предложиха да се създаде нормативна уредба за регулиране дейността на лечебните заведения по модел на Франция и Германия

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА

Здравното министерство търси под каква юридическа форма болниците да престанат да бъдат търговски дружества, заяви заместник-министърът Ваньо Шарков на конференция за доходите в здравния сектор. От КНСБ предложиха да се създаде нормативна уредба за регулиране дейността на лечебните заведения по модел на Франция и Германия.
Според Шарков неравномерното заплащане на медиците се дължи в известна степен и на статута на лечебните заведения, които в момента се регистрират по Търговския закон.
"По отношение на Търговския закон, абсолютно съм съгласен. Опитваме се да намерим чисто юридическата страна и сме готови на всякакво съдействие от страна и на КНСБ, и на "Подкрепа", това нещо да можем да го случим. Големият проблем със задълженията на тези лечебни заведения и как се излиза от тях, но безспорно това, което трябва да направим, е да вървим към Колективния трудов договор, да постигнем добра договорка в него, от която да не може да се слиза на по-ниско ниво. Труден е разговора с работодателските организации, съгласен съм, защото винаги досега се казваше: "Министерство на здравеопазването не може да ни каже какви заплати да даваме в нашите болници, все пак ние сме търговски дружества". Затова този разговор е изключително труден", добави Шарков.

БНР

Коментари

Новини Варна