IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
08:20 | 18 май 2016
Обновен: 04:10 | 26 април 2024

Втора комисия забранява бурките

Законопроектът предвижда солени санкции

По материала работи: Слав Велев
Втора комисия забранява бурките

Законът за забрана на бурките ще се гледа днес във Вътрешна комисия. Очаква се предложението на Патриотичния фронт да бъде прието, както това стана преди седмица и в Комисията за регионално развитие. МВР е дало положително становище на проекта. "Одобряваме го, защото това ни дава възможност да се справим с футболните хулигани например", обясни зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пред "Стандарт".

 

Законопроектът предвижда солени санкции за покриване на главата и тялото, като текстовете обхващат не само религиозното облекло. Глобите почват от 200 лв. за първо нарушение, а при рецидив нарастват до 1500 лв. плюс лишаване от социални помощи за 3 месеца. С до 3 години затвор и 5000 лв глоба ще се наказват хората, които склоняват, принуждават или заплащат да се носят бурки. Ако принудата и парите са насочени към малолетни, глобата е 10 000 лева. Контролът по тези разпоредби се възлага на МВР, кметовете и "упълномощени от тях лица". Първи забрана за носене на бурки приеха в Пазарджик, в София предложението на ВМРО предстои да се гледа. В Пловдив пък вчера бе отхвърлено. Мотивите на общинарите под тепетата бяха, че е абсурдно да се взима такова решение на общинско ниво, щом в парламента е внесен такъв законопроект.

standartnews.com

Коментари

Новини Варна