IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
11:03 | 19 май 2016
Обновен: 04:10 | 26 април 2024

100% гениални: Цената на успеха – 80 левчета!

Продавачите на фалшиво знание, оказва се, са безскрупулни

По материала работи: Слав Велев
Кадър:БНТ

18 май, денят на матурите – стрес за родители и ученици. Часът е 8, децата влизат в клас, сядат зад определените им чинове, за да проверят знанията си, натрупани през годините.
 

10:32 – 100% верни отговори. Но срещу пари, оказва се, че цената на успеха струва 80 лева, а продавачите на фалшиво знание са безскрупулни.
 

Уговарянето на покупко-продажбата започва седмица преди изпита. Продавачът приканва желаещите чрез пост във Facebook. Определя се като бизнес-консултант. Оставил е и телефон.

Подставено лице от БНТ се свързва с него - първо онлайн. Пише му на латиница с шестица вместо "ш'' и на младежки жаргон. Продавачът прочита, но отговаря едва през нощта.
 

Подставеното лице: Здравей, помагайте спешно. Трябва да мина матурата без значение с каква оценка, само да завърша. Трябват ми отговорите на теста. Колко ще струва?
 

Продавачът: Половината като капаро, ако искаш. В смисъл... може и цялата сума. Ако ми нямаш доверие, може и половината като капаро и след като се убедиш, че са верни и са същите - на следващия ден след като... да ми пратиш останалото.

Подставеното лице: Кой я решава тая матура? Много ми е важно да я взема…

Продавачът: Може да има една - две грешки, ма то това става в бързината.

Не казва обаче откъде ще дойдат отговорите. Отказва и лична среща с думите: "Нали се сещаш". Сещаме се - не иска да бъде разкрит.

Ден преди изпита, подставеното лице се отправя към фирма за куриерски услуги. Продавачът иска парите чрез превод. Дори дава имена, ЕГН и телефон на човека, който ще получи сумата.

Продавачът: Колко пари ще изпратите?

Подставеното лице: 40 лева.

В 9:55, вече притиснат от малкото оставащо време, подставеното лице му праща SMS.

Реакцията на продавача е мигновена: "Решава се". След 36 минути – SMS-ът с отговорите е готов. На 100% верни!

Още преди да е приключила матурата в Стара Загора продавачът на отговорите е задържан. Икономическа полиция работи по случая.

Дни преди матурата МОН предупреди, че се готвят измами, свързани с отговорите за зрелостните изпити.

Фаталният 13-и вариант на теста се падна при тегленето на матурата. 48 026 ученици се явиха вчера на държавен зрелостен изпит по български език и литература при първоначално заявили желание за участие 52 575.

Очаква се оценките от зрелостните изпити да станат ясни до 10 юни. Утре ще се проведе и втората задължителна матура, която е по предмет по избор.

Най-голям брой са желаещите да положат зрелостен изпит по биология и здравно образование – 16 674 зрелостници, следват ги желаещите да положат ДЗИ по география и икономика – 12 179 зрелостници.

На трето място отново се нарежда английският език с подадени 11 586 заявления. По останалите предмети се запазва съотношението както в предходните години.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна