IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:20 | 19 май 2016
Обновен: 10:52 | 19 април 2024

Кога ще бъде избрано новото ръководство на КЗК?

Участието на НПО-та в избора на нов състав е добра стъпка

По материала работи: Слав Велев
Кога ще бъде избрано новото ръководство на КЗК?

Участието със свои номинации на неправителствените организации в избора на нов състав на КЗК е едно от важните предложения, което вече е прието от икономическа комисия, за да може процедурата да се развие нормално, да бъде конкурентна и прозрачна, каза Петър Славов, депутат от РБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Участието на гражданския сектор при избора на нов състав на регулаторни органи като КЗК има голямо значение, тъй като това е един от начините, по които може да се отвори целия процес по назначение на подобни органи.

"Проектът за процедурни правила е стъпка напред, но тя е твърде малка, несигурна и неубедителна", каза от своя страна Теодор Славев, експерт от Института за правни инициативи. 
 

По думите му тази стъпка е далеч от минималните стандарти, върху които 17 неправителствени огранизации се обединяват през миналата година.

"Проблемът с процедурните правила е общ. При избора на нов състав на регулаторни органи е необходимо да има достатъчно дълъг срок от поне 6 месеца, в който да се структурират дебати за състоянието на самия орган", посочи още Славев.

По думите на депутата от РБ, от друга страна, след направените промени по повод процедурата за избор на ново ръководство на КЗК не се очаква да възникнат проблеми в процеса на приемане на пакета от предложения, гласувани в икономическа комисия, в Пленарна зала.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна