IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
16:39 | 23 май 2016
Обновен: 15:26 | 2 март 2024

ЕК: България е на предпоследно място в ЕС по навлизането на цифрови технологии

Едва 31% от населението имат основни умения в тази област

По материала работи: Слав Велев
ЕК: България е на предпоследно място в ЕС по навлизането на цифрови технологии

България е на предпоследно място в ЕС по навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото. Това сочи специален индекс на ЕК публикуван днес. 

България попада в групата на изоставащите страни, които показват резултати под средното за ЕС. Високоскоростният широколентов достъп до интернет е на разположение за почти 72% от домакинствата в България, но в селските райони няма такова покритие. Абонамент за бързия интернет имат едва половината от домовете у нас.

Това може да се дължи както на недостатъчни умения на населението за ползване на цифрови технологии, така и на слабо развитата широколентова инфраструктура извън основните градове, което води до цифровото разделение между градските и селските райони.

България трябва да се справи със сериозното си изоставане в придобиването на умения за ползване на цифрови технологии: едва 31% от населението имат основни умения в тази област, отбелязва Европейската комисия. Половината от хората в България и Румъния, която е на последно място според индекса, са дигитално изключени, посочва институцията.

България е на последно място по използването на цифрови технологии в обществените услуги - като например в държавната администрация, здравеопазването или образованието.

Малко българи ползват интернет-банкирането или пазаруването онлайн, сочи статистиката. Потребителите у нас са сред първенците единствено в използването на услугите за видеоразговори и социалните мрежи.

Другите изоставащи страни според индекса са Гърция, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чехия

БНР

Коментари

Новини Варна