IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
18:45 | 23 май 2016
Обновен: 02:24 | 2 май 2024

Деца се запознаха с буквите от глаголицата и ги рисуваха с туш и с перо

Над 1500 възпитаници на кюстендилски училища са посетили някои от заниманията на музейната работилница

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БНР.

14-тото си поредно тридневно занимание направи Детската музейна работилница в Кюстендил на тема българската писменост и култура. Децата се запознаха с буквите от глаголицата и ги рисуваха с туш и с перо.
С голям интерес и желание малките "азбукарчета“ овладяваха техники, използвани при създаването на първите печатни книги от преди 500 години, разказа директорът на Регионалния музей Валентин Дебочички.

На децата беше показан и протописменост, илюстрации и знаци от най-старите предмети и находки, датиращи още от каменно-медната епоха, още преди използването на папирусите и пергамента. Те видяха символи и знаци, означаващи повече от една дума. Нарисуваните от децата букви от глаголицата и кирилицата са показани в изложба.

Вече над 1500 възпитаници на кюстендилски училища са посетили някои от заниманията на музейната работилница, открита преди повече от година, която организира занятията си всеки месец според културния календар около големи исторически празници и бележити дати, припомня директорът на комплекса.

БНР

Коментари

Новини Варна