IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
18:23 | 23 май 2016
Обновен: 13:07 | 30 април 2024

Жителите на Гърмен отново на протест

Това става година след масовия бой

По материала работи: Ставри Таргов
Жителите на Гърмен отново на протест

Една година след масовия бой между роми и други жители на Община Гърмен институциите не са решили проблема с незаконното строителство и безконтролното заселване на ромски семейства в квартал "Кремиковци“. От площада в общинския център тръгна протестно шествие, което ще извърви пътя до вековния чинар. Там преди година станаха сблъсъците, при които трима бяха сериозно ранени, а осем бяха арестувани.
Силна музика, група пияни хора и забележка да намалят децибелите доведе до масов бой, който помрачи празничното настроение в деня преди 24 май. Събитието преди година беше капката, която препълни чашата на търпението у жителите на Гърмен и околните села, твърдящи, че от години са потърпевши на ромските набези в нивите и къщите им. В продължение на месец Гърмен стана известно с ежедневните митинг-протести, на които хората настояваха за изпълнение на заповедите за принудително премахване на 124 незаконни къщи, издадени от ДНСК още през 2011 година, но неприведени в изпълнение. След събарянето на 15 постройки миналото лято, процесът спря. Преди седмица опитите на кмета Минка Капитанова да получи разрешение от Общинския съвет за извършване на регулация в квартала, върна напрежението в Гърмен. Протестиращите твърдят, че в квартала продължава да се строи.

БНР

 

Коментари

Новини Варна