IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
19:01 | 23 май 2016
Обновен: 03:00 | 30 април 2024

В Истанбул беше открита изложба, посветена на българското Възраждане

На откриването присъства министър-председателят Бойко Борисов

По материала работи: Ставри Таргов
В Истанбул беше открита изложба, посветена на българското Възраждане

В навечерието на Празника на славянската писменост и култура в Истанбул официално беше открита постоянна музейна експозиция в реставрираната сграда на българския метох. Той се намира срещу уникалната Желязна църква на брега на Босфора. Метохът, е знакова сграда за българското Възраждане, а експозицията представя важни моменти от екзархийското дело и живота на българската общност в Истанбул.
На откриването присъства министър-председателят Бойко Борисов, който много сърдечно беше посрещнат от българите, живеещи в Истанбул. Министърът на културата Вежди Рашидов, депутати от българския и Европейския парламент, кметът на Пловдив и посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски също присъстваха. На церемонията имаше и представители на истанбулската голяма община, турски бизнесмени, изселници от България.
Преди колко години беше не помня, но тук беше изоставено място. А църквата беше пред срутване и потъваше даже. Тогава имахме среща с президента Ердоган, поставихме ги тези въпроси и днес виждате как се ремонтира църквата, където се дадоха доста пари. Виждате метохът как изглежда сега. Благодаря, че той си удържа на думата и ние си свършихме нашата работа. Сега имаме тук едно смято място за българите, място, където можем да се чувстваме най-добре. Още веднъж благодаря на всички за присъствието, за даренията, за участието и то тепърва ще се развива, каза премиерът Бойко Борисов.
В музейната експозиция са включени предмети, ръкописи и снимки, пресъздаващи паметни моменти, свързани с историята и борбите за самостоятелна българска църква, с делото на дейците на българското Възраждане в епохата на Османската империя, с живота на българската колония. Експозицията е финансирана от Министерството на културата.
По-късно в българската екзархия в квартала "Шишли", най-българският дом в Истанбул - се състоя вълнуващо тържество, подготвено от истанбулските българи по случай празника Върви народе възродени.

БНР

Коментари

Новини Варна