IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
16:19 | 2 юни 2016
Обновен: 10:59 | 19 април 2024

Премиерът Борисов и министър Василева откриха обекти в Бяла и Горна Оряховица

Съоръженията са на обща стойност близо 42 милиона лева

По материала работи: Пламен Янков
Премиерът Борисов и министър Василева откриха обекти в Бяла и Горна Оряховица

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха новоизградената пречиствателна станция за отпадъчни води в град Бяла, Русенска област и нова канализация в Горна Оряховица. Проектът в Бяла е на стойност 40,8 млн.лв. и е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“, а реконструкцията и доизграждането на канализацията в Горна Оряховица струва 1 081 301 лв., обхваща седем улици с обща дължина 1, 5 км и е финансирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

 

„Бяла се присъединява към големия брой населени места в България, където изцяло е осигурено довеждането и пречистването на отпадъчните води. Това е мащабна инвестиция, но бе един от най-рисковите проекти“, каза министър Василева и посочи, че по ОП „Околна среда“ са били изградени общо 50 пречиствателни съоръжения в страната. Василева посочи още, че в област Русе по ОПОС са били осъществени 14 проекта и инвестиции за повече от 60 млн. лв. Преди реализацията на проекта канализационната мрежа на Бяла покриваше 70% от града, а поради липсата на ПСОВ отпадъчните води се изливаха директно в реките Беленска и Янтра. Днес пречиствателното съоръжение обслужва над 9000 жители. Отпадъчните води преминават през механично и биологично пречистване, осигурено е и обеззаразяването им в случай на епидемия. Изградени са 20,6 км нова канализационна мрежа, а реконструираната или подменена водоснабдителна мрежа е 16,9 км.

 

„Над 61 млн. лв. ще бъдат инвестирани в екологични проекти“, обяви в Горна Оряховица министър Василева. Средствата са събрани от такси и санкции и ще бъдат насочвани чрез Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда. „Парите ще бъдат инвестирани в отстраняване на проблемите в критични места, важни за населените места и гражданите“, обясни министърът. През последните две години в област Велико Търново са влезли близо 6,5 млн. лв. от ПУДООС. „Това е национално финансиране, допълващо европейското. През миналия програмен период по ОП „Околна среда“ бяха реализирани огромни по мащаб инвестиции. Приключените в региона проекти възлизат на общо 131 млн. лв. Това са значими инвестиции, осигуряващи чисти води, качество на живот, възможности за развитие на бизнес, привличане на инвестиции и развитие на туризма“, посочи Василева. „Инвестицията е малка по мащаб, но изключително важна за хората. Тя е част от инициативите, които стартирахме с кмета Добромир Добрев по време на мандата на премиера Борисов. Ще реализираме подобен проект и в Долна Оряховица, в горнооряховския квартал „Гарата“ пък ще бъде изграден водопровод“, каза министърът на околната среда и водите.

Коментари

Новини Варна