IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
18:02 | 2 юни 2016
Обновен: 10:59 | 19 април 2024

Шефовете на БНТ и БНР остават до избора на нови

Парламентът да ги избира вместо СЕМ, поиска депутат

По материала работи: Слав Велев
Шефовете на БНТ и БНР остават до избора на нови

С 88 гласа “за”, 3-ма “против” и 30 “въздържал се” Народното събрание прие промяна в Закона за радиото и телевизията, според която мандатът на генералния директор, макар и приключил, се удължава до избора на наследник.

Вносителите на поправката - депутати от ГЕРБ, я аргументираха с необходимостта да се даде възможност на Съвета за електронни медии (СЕМ) да изпълни процедурата по избор на генералните директори на обществените медии чрез конкурс и да няма празнина в управлението им.

Законът бе приет едновременно на първо и второ четене. Това означава, че настоящият генерален директор на БНТ Вяра Анкова, чийто мандат изтича на 1 август, остава безсрочно на поста си до избора на следващия. Същото се отнася и за новоизбрания шеф на БНР Александър Велев в случай, че той изпадне в същата хипотеза след изтичането на неговия след 3 г.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт предложи удължаването да е лимитирано до три месеца, за да не бъде удължаван мандатът безкрайно, но това не бе прието.

Настимир Ананиев от РБ попита какво ще се случи, ако СЕМ бездейства и не избира нов директор на БНР или на БНТ. И извади революционно предложение - директорите на обществените медии да бъдат избирани от парламента, което също не мина.

Според вносителя Ирена Соколова от ГЕРБ промяната ще предотврати криза при избора на нови директори на БНТ и БНР. Възмущение на решението изказаха зам.-шъфът на НС от БСП Янаки Стоилов и независимият депутат и лидер на ДОСТ Лютви Местан. Дългогодишният телевизионер Росен Петров от БДЦ отсъди, че приетата поправка ще създаде у обществените медии спокойствие и сигурност.

24chasa.bg

Коментари

Новини Варна