IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
18:45 | 3 юни 2016
Обновен: 11:53 | 19 май 2024

Нестинарски игри разпалват страстите в село Българи

С камбанен звън и празнична литургия в църквата „Св.Константин и Елена“ започнаха чествания

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БГНЕС

С нестинарски игри в странджанското село Българи по стар обичай се чества деня на Св.Константин и Елена. Фотоизложба „Пътят на нестинарството“ и първият български 3D документален филм „Стъпки в огъня“ са представени в посетителския информационен център.
С камбанен звън и празнична литургия в църквата „Св.Константин и Елена“ започнаха чествания. По-късно край аязмото на Св.Константин се извърши водосвет за здраве. Сега иконите на двамата светци са пренесени в параклиса, където трябва да бъдат облечени за нестинарските игри, каза кметският наместник в селото Недялка Лапчева
Нестинарският огън вече е запален на централния площад в село Българи. Десетки туристи се събират в селото специално за празника, каза още Недялка Лапчева:
"Тази година даже имаме настанени гости от Холандия, които изучават българския фолклор и фолклорите на Балканите и с много голям интерес са настанени в село Българи", каза тя.
Нестинарските танци върху огнената жарава ще започнат в 22.00 часа.

БНР

Коментари

Новини Варна