IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:24 | 13 юни 2016
Обновен: 13:35 | 30 април 2024

Делото срещу Светла Бъчварова се връща в прокуратурата

Депутатката е обвинена за сключване на неизгодна сделка

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БГНЕС

Делото срещу депутата от "БСП лява България" Светла Бъчварова се връща при прокуратурата. Съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов го е прекратил заради неяснотии в обвинителния акт. Определението може да бъде протестирано пред Апелативния съд.
Светла Бъчварова беше пратена на съд по обвинение, че през 2009 година, когато е председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, е сключила неизгодна сделка с притежаваното от Гриша Ганчев дружество "Литекс Комерс" АД, от което Академията е била ощетена - по сметки на прокуратурата. В съпоставка са посочени от нея пазарни цени с малко над 1 326 000 лева.
Според съдия Атанасов от обвинителния акт не става ясно каква е причинната връзка между сключената сделка и индивидуализираната като размер щета. Има единствено позоваване на резултати от проверка на АДФИ и на заключение на назначени по досъдебното производство комплексна агротехническа и съдебно-икономически експертизи, които са приети безкритично и изцяло. Не е ясно и откъде прокуратурата извлича тезата си, че Бъчварова съзнателно е целяла със сделката с фирмата на Гриша Ганчев да ощети Селскостопанската академия и че е съзнавала общественоопасния характер на деянието си, пише в мотивите си съдът. Поради всичко това съдия Атанас Атанасов връща делото на прокуратурата с мотива, че тези неяснотии ограничават правото на защитата на депутата Светла Бъчварова и поставят в невъзможност съдебният състав да постанови законосъобразен съдебен акт по същество.

БНР

Коментари

Новини Варна