IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
18:42 | 18 юни 2016
Обновен: 18:52 | 30 април 2024

Десетки вярващи почетоха паметта на Антим I

През 1872 г. Антим I е избран за пръв екзарх на Българската екзархия

По материала работи: Борис Проданов
 Десетки вярващи почетоха паметта на Антим I

Десетки вярващи се събраха в църквата “Св.Неделя” на литургия, оглавена от патриарх Неофит, предаде репортер на БГНЕС. Бяха осветени и дарове за упокой, а след литургията се проведе и заупокойна литургия в памет на патриарх Антим I. Тази година се навършват 200 години от рождението на именития български духовник и патриот. В словото си за Антим I Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит заяви, че делото на първия български екзарх за защита на българщината и отстояване на църковната ни независимост, е съпоставима с дейността на апостолите. Арсений дори го нарече “приемник Божий, който ръководи българската църква по пътя на спасението при извънредни условия и много трудности”.

 

През 1872 г. Антим I е избран за пръв екзарх на Българската екзархия. В това си качество той играе съществена роля за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ. След Априлското въстание Антим I прави всичко възможно, за да разбере международната общност, както и чуждите дипломати в Цариград за извършените от турците произволи и жестокости при потушаването на въстанието.

 

Коментари

Новини Варна