IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
21:27 | 9 юли 2016
Обновен: 13:01 | 18 май 2024

Хлопва врати училище с един първокласник

На есен възпитаниците ще пътуват до Павликени

По материала работи: Борис Проданов
Хлопва врати училище с един първокласник

С решение на Общинския съвет в Павликени от есента ще бъде закрито основното училище в село Недан. Причината е, че от три години в него има слети и маломерни паралелки, а демографският анализ сочи, че и занапред няма да има достатъчно ученици, пише "24 часа".


"През изминалата учебна година децата в основното училище в село Недан бяха 42, а есента ще бъдат 38, като се очертаваше да се правят слети паралелки от един първолак с трима третокласници и четирима второкласници с двама четвъртокласници. Това не е добре за децата", казва кметът на Община Павликени Емануил Манолов, който е предложил на съветниците да закрият училището.

 

Според него пътуването на децата от Недан до училище в Павликени ще им осигури съвременни условия за обучение.

 

"Селото е само на 10 километра. Пътят е чисто нов, ще бъде закупен чисто нов автобус. Училището в село Недан предлага изгнило и миришещо дюшеме, падаща мазилка и отопление на кюмбета, които чистачката пали в 5 часа сутринта. Няма кухня. Мисля, че няма две мнения по въпроса, че изнасянето на децата в общинския център, с газифицирани сгради, модерни кабинети, интерактивни дъски и столова с отопление, е добре за всички", допълни Манолов.


Министерството на образованието е отпуснало средства за закупуване на нов училищен автобус, който да вози учениците от закритото селско школо.

Коментари

Новини Варна