IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:59 | 12 юли 2016
Обновен: 07:24 | 18 май 2024

Студентите в задочна форма ще могат да теглят кредит

НПСС иска по-ниска лихва за студентски заем

По материала работи: Ставри Таргов
Студентите в задочна форма ще могат да теглят кредит

Държавата ще поема изплащането на студентските заеми на студенти и докторанти с повече от едно дете. Студентите и докторантите в задочна форма на обучение пък ще могат да кандидатстват за получаване на кредит. Това предвижда промяна в Закона за кредитирането на студенти и докторанти, пусната за обществено обсъждане от Министерство на образованието и науката.

Законовите промени, които се очаква да влязат в сила, са коментирани и одобрени от Националното представителство на студентските съвети. НПСС поиска още през април тази година да бъдат приети някои от промените в Закона за кредитиране на студенти и докторанти, който е качен за публично обсъждане в интернет.

 

Тогава представителите на  НПСС поставиха на сериозно обсъждане въпроса с кредитирането за студентите в задочна форма на обучение, както и намаляването на лихвения процент и лихвата да бъде начислявана след изтичане на гратисния период.
 

Предстоящото приемане на законовите промени, с които се дава право на студентите в задочна форма на обучение да имат възможност да теглят кредит, е в синхрон с решението на спечеленото от НПСС дело в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която установи със свое решение, че въведеното условие за кандидатстване за получаване на кредит по Закона за кредитиране на студенти и докторанти - "кандидатстващите да са в редовна форма на обучение", регламентира по-неблагоприятно третиране на студентите и докторантите, обучаващи се в друга форма, различна от редовната.
 

Тогава КЗД излезе с решение, че това условие представлява пряка дискриминация на основата на признак "лично положение" в нарушение на чл.4, ал.1 от ЗЗДискр., допълвайки, че чрез изискването за "редовна форма" на обучение към студентите и докторантите при кандидатстване за студентски кредити по чл.3, ал.1, т.2 от ЗКСД се нарушава и чл. 3, б. "В" от Международната конвенция за борба срещу дискриминацията в сферата на образованието.

 

В хода на събитията от 2013 година до сега бяха проведени редица срещи, които съпътстваха и обжалване на решението от Министерство на образованието и науката. Още тогава от министерството, в съображение с решението на Комисията за защита от дискриминация, направиха опит за приемане на промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти, но заради предсрочното прекратяване на мандатите на 41-вото и 42-рото НС те не бяха приети.
 

НПСС смята, че образователното министерство трябва сериозно да обърне внимание на предоставения от НПСС анализ на ситуацията със студентското кредитиране в другите европейски държави. Организацията приканва МОН и партниращите банки сериозно да помислят за намаляване на лихвения процент за студентски кредит.

 

Направеното проучване на НПСС сочи, че в рамките на Европейския съюз, Република България е една от водещите държави по размер на лихвения процент, като в повечето от тях дори няма такъв. Средният доход на глава от населението в България за 2015 година е в размер на 5 700 лв.  или 475 лв. месечно, което е категоричен показател, че лихвеният процент е прекалено висок и неотговарящ на стандарта на живот на средностатистическия български гражданин или току-що завършил студент. 

 

НПСС предлага на своя страна досегашният фиксиран лихвен процент да бъде променен от седем на пет процентни пункта максимален размер. От организацията напомнят също, че Законът за студентското кредитиране е влязъл в сила на 01.01.2010 година и оттогава няма последваща актуализация на размера на обособената горна граница на лихвения процент.

 

Сред останалите одобрени предложения за промени в закона са облекченията, които се предвиждат за второ дете. До момента държавата поемаше кредитите само на млади хора, ползвали студентски заем, ако им се е родило или са осиновили второ дете до 5 г. след края на ученето, но не и по време на самото следване.
 

Предложените изменения и допълнения в Закона за кредитиране на студентите и докторантите имат за цел да подобрят системата на студентското кредитиране в Република България и реда за осъществяване на вземанията на държавата срещу кредитополучателите, възникнали в резултат на прилагане на Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

Черно море

Коментари

Новини Варна