IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:02 | 27 август 2016
Обновен: 22:28 | 25 април 2024

"Усукано по килифарски" събира майстори на хумористичния фолклор

В конкурса ще участват триста самодейци от цялата страна

По материала работи: Ставри Таргов
"Усукано по килифарски" събира майстори на хумористичния фолклор


Днес е празникът на град Килифарево, който по традиция се чества около Голяма Богородица по стар стил. Празничната програма включва конкурс за хумористичен фолклор "Усукано по килифарски", в който ще участват над триста самодейци от цялата страна.

 

Изразът "усукано по килифарски" е от Възраждането, когато в селището се произвеждали висококачествени гайтани, изнасяни на три континента. По-късно се появили лоши имитации на гайтаните и фразата придобила негативен смисъл, хитруване и опит за заблуда. Точно затова надпреварата е за хумористичен фолклор, каза секретарят на читалището "Напредък" Марияна Иванова.

 

Кметът на град Килифарево Димитър Събев, който ще връчи наградите на победителите в конкурса, обясни:
"Това ни подтикна да направим този фестивал, в който чрез песните, чрез танците, чрез речевия фолклор и обичаите да пресъздадем хумористичната нотка. Амбицията ни е, ако успеем да го продължим във времето, да включим с конкретни изяви Дома на хумора в Габрово и Етнографския комплекс "Етъра"."

БНР

Коментари

Новини Варна