IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
17:42 | 30 август 2016
Обновен: 14:53 | 19 април 2024

Белгиец преоткри България на колело

"Животът тук не е "квадратен", вдъхновено казва Жан

По материала работи: Ставри Таргов
Белгиец преоткри България на колело


Роден в Белгия, Жан-Юг Гори пристига у нас, харесва страната ни и я нарича свой "втори дом". Едва на 22 години, младежът обикаля из планините, селата и градовете ни с колело и описва забележителностите й.

 

За първи път пристига у нас през 2013 г. Градът е Варна, а Жан е станал доброволец за организация, която се грижи за жени и деца, жертви на насилие и трафик. Година по-късно помага на бедстващите от наводнението в Аспарухово.
"Идването ми в България беше първото ми преживяване на Балканите. Първоначално изпитах културен шок, но сега се чувствам добре тук", казва Жан пред БНТ.

 

През януари тази година младият белгиец отново се връща у нас. Стига до изоставения паметник на Бузлуджа. От любопитство решава да се разходи по ръба на сградата при минус 30 градуса по Целзий, докато други туристи случайно го заснемат с дрон.

 

Видеото набира неочаквана популярност в интернет и предизвиква дебат дали да се събори сградата или не. Благодарение на клипчето Европейският парламент свиква кръгла маса и класифицира паметника като "съвременно наследство в риск".

 

Чуждестранните участници в кръглата маса са толкова впечатлени от съществуването на социалистическата сграда, непозната за Европа, че одобряват проект за реставрирането й.
"Балканите са идеалното място за такова пътешествие! Животът тук не е "квадратен" както в Централна Европа.

 

Има невероятна свобода и е уникално диво. Пленен съм от семействата, които живеят далеч от всичко и се борят, за да поддържат начин на живот, съобразен с традициите", признава още той.
"Получих страхотна подкрепа из цяла България. Хората са много приятелски настроени. Хранеха ме и ме канеха да пренощувам в домовете им. Това е може би, защото знам малко български! Най-вълнуващите моменти бяха между Банско и Ковачевица, където природата спира дъха ти.

 

Един ден, докато бутах колелото си, един овчар дойде да ми помогне! Срещнах много овчари, те бяха моят компас, когато се загубя", разказва още Жан.
Той не крие, че е трудно да се пътува с велосипед из страната ни, но удовлетворението е огромно, когато успееш да се изкачиш на върха на планината.

 

"Страната ви не е адаптирана за велосипедисти и хората не са свикнали да споделят пътя с колоездачите. Заради това се опитвах да не карам по натоварени пътища, тъй като това е опасна лудост", казва приключенецът.
След България белгиецът вече премина през Гърция и Македония, и се насочи към Косово. Следват Албания, Черна гора, Босна и Сърбия. Проектът ще завърши в края на септември или началото на октомври, а крайната дестинация е... София.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна