IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
17:58 | 5 септември 2016
Обновен: 08:16 | 30 април 2024

Врачанските археолози подреждат средновековния пъзел "Вратица"

Това лято в новостроящ се блок бе открит некропол

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА

Това лято в изкопите на новостроящ се жилищен блок във Враца се натъкнаха на средновековен некропол. Вече са факт първите находки, определяни от специалистите като парченце от пъзела „Вратица“, предшественика на днешна Враца, разположен в скалните масиви на прохода „Вратцата“ в местността Градище.

 

Откритите кости и черепи ще бъдат обследвани в БАН след края на археологическата операция.
Своевременната реакция на археолозите среща силния отпор на строителите, но впоследствие се сключва договор за финансиране на разкопките.
Ръководителят на археологическия екип Александра Петрова разказа за „Хоризонт“, че строителните машини са разрушили гробове.

 

За шест дни работа има десет проучени гроба на християнско население. В почти всички гробове са открити лични вещи на погребаните – накити, гривни, пръстени, монети.

 

Д-р Мария Христова от БАН уточнява, че християнските гробове като цяло са бедни на погребален инвентар, затова находката дава обнадеждаващо начало.

БНР

Коментари

Новини Варна