IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
20:41 | 8 септември 2016
Обновен: 22:20 | 24 март 2024

Президентът Петър Стоянов представи книгата си "Преговор на историята"

Тя е сборник със статии, обръщения, речи и интервюта от периода 1997-2001 година

По материала работи: Ставри Таргов
Президентът Петър Стоянов представи книгата си "Преговор на историята"


Президентът Петър Стоянов представи в Централния военен клуб книгата си "Преговор на историята". Тя е сборник със статии, обръщения, речи и интервюта от периода 1997-2001 година - свидетелства за историята на българския преход. "Петър Стоянов винаги e вземал правилните решения за България", посочи президентът Росен Плевнелиев при представянето на книгата:

 

Историята трябва да се преговаря, защото много опасни са ненаучените уроци от историята. Това, че днес в сърцето на Европа същото поколение, което разруши Берлинската стена издига нови стени на разделение е един ненаучен урок от историята. Днес всички трябва да признаем, че живеем в една България, в която все още историята е подменена, президентът Стоянов винаги в големите неща е бил за пример и е взимал единствено правилните държавнически решения за България.

 

Така беше и с косовската криза, когато именно той, в онзи нелек момент от българската история, погледна напред, взе трудно решение и проправи пътя за България, за да може тя да изпълни своята стратегическа цел за членство в ЕС и НАТО.

 

Според Петър Стоянов, ще бъде голяма грешка да приписваме днешните си беди на демокрацията или на Европейския съюз. Трябва да търсим вината у политическия елит и българското общество, смята Стоянов, който при представянето на книгата си сподели:

 

Моята благодарност е за всички вас, които бяхте с мен от първия ден на моята политическа кариера. И чрез вас на десетките, а може би стотици хиляди български граждани, които със своята вяра, със своята енергия помогнаха България да излезе от посткомунистическия здрач след 1989 г., да започне реформи, най-накрая да стане член на ЕС и НАТО. В днешните времена на променящи се политически възгледи, на променящи се коалиции, на променящи се приятелства, вашето приятелство и доверие остава най-ценният капитал в моя живот.

 

Връщайки се назад, ние не успяхме да се освободим от тази двойнственост, тази наша политическа, идеологическа и носталгична разкраченост между Правец и Брюксел парализира сякаш националната ни енергия и националните ни сили.

БНР

 

Коментари

Новини Варна