IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
17:23 | 11 септември 2016
Обновен: 14:57 | 17 март 2024

България е страната в Европа с най-богат ресурс от лечебни растения

Това обаче не се използва достатъчно

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БГНЕС


България е страната в Европа с най-богат ресурс от лечебни растения, но според изследване на Фондацията "Информация и природозащита“, този ресурс не се използва достатъчно.

 

На територията на страната ни се срещат над 700 вида лечебни растения, 200 от които се използват за стопански нужди, посочи в Ловеч Светлана Аладжем, ръководител на проекта "Модел за опазване и устойчиво ползване на лечебните растения на общинско ниво с участието на организациите на гражданското общество, местните общности и медиите“, реализиран от екип на фондацията.

 

Изключително занемарен сектор. Той е уникален, само български. Ние сме единствената страна в Европейския съюз със специален Закон за лечебните растения. Само ние ползваме толкова големи количества, защото ги имаме, смята Аладжем.

 

Според нея проблемът не е в нормативните уредби, а в осъществяването контрол по тяхното прилагане.
Осен това всяка общинска администрация има задължение да проучи територията си, да събере информация за лечебните растения в района, която да е достъпна за всички. Това според нея е направено формално в общинските програми за околна среда.

 

Няма съществена информация. Раздел "Лечебни растения“ не може да ти свърши работа за каквото и да било, ако решиш да предприемеш каквато и да е инициатива за развитие на поминък.

БНР

Още по темата   Растения, които привличат положителната енергия

Коментари

Новини Варна