IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
21:07 | 17 септември 2016
Обновен: 20:37 | 25 април 2024

Изложение в Габрово на хибридни автомобили и електрически велосипеди

Поводът е Европейската седмица на мобилността

По материала работи: Ставри Таргов
Изложение в Габрово на хибридни автомобили и електрически велосипеди


Хибридни автомобили, електрически велосипеди, скутери и други екологични средства за придвижване бяха представени на изложение в Габрово, организирано по повод Европейската седмица на мобилността.
Мотото на тазгодишната кампания е "Умно придвижване. Силна икономика".

 

Инициативата на ЕК тази година е фокусирана върху алтернативните форми на придвижване. Една такава възможност представя екип от преподаватели и студенти от Русенския университет. Електровелосипедът, предмет на тяхната разработка, представлява класическо колело с електродвигател, монтиран при централното предаване, където са педалите и акумулаторна батерия.

 

Така двигателят работи с най-висок коефициент на полезно действие, обяснява доцент Иван Евтимов. По думите му, това е бъдещето, защото макар да върти педалите полека, колоездачът се придвижва бързо и всеки среден на килограми човек може лесно да изкачи Балкана, убеден е преподавателят.

 

Има хора, които ходят на 10-15 км. Това е перфектно. До гарата отивам по-бързо, отколкото с автомобил, защото трябва да го спреш някъде автомобила, да го паркираш, а това гледайте, 22 кг и 400 гр тежи. В Русе от 15 до 20 км в час върви по маршрути, по които се движат тролейбусите.

 

Електровелосипедът, разработен от екип от Русенския университет, може да достигне скорост от 55 км. в час, твърди доцент Евтимов, като не спестява, че въпреки предимствата, колелото с тези екстри има и слабости. Цената не е сред недостатъците. Според ентусиаста, масовото производство няма да струва скъпо.

БНР

Коментари

Новини Варна