IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:22 | 23 септември 2016
Обновен: 05:03 | 4 май 2024

Излезе книга, посветена на последния знаменосец на Самарското знаме

Четивото е посветено на Никола Корчев

По материала работи: Ставри Таргов
Излезе книга, посветена на последния знаменосец на Самарското знаме


Пътуващото читалище „Бащино огнище“ издаде книгата „На знаменосеца“, посветена на последния знаменосец и спасител на Самарското знаме Никола Корчев. Съставител на изданието е Божидара Корчева, негова наследничка. Проучванията отвеждат Божидара в музеи и читалища, тя ползва и документален материал от други книги. В книгата са влезли разкази на хора от родното му място и спомени на внучката на Корчев Костадинка Корчева.

 

В интервю за "Хоризонт" Божидара Корчева разказа, че знаменосецът е бил обикновен човек, който не е търсил слава, дори когато военният художник Ярослав Вешин го харесва за знаменитата си картина и започва да го рисува през 1902 година:

 

Оказва се, че тази картина е рисувана девет години. Самарското знаме се е пазело в Двореца. Първият път, когато е трябвало да влезе в ателието на художника, всичко е било много тържествено и парадно.

 

Малцина знаят, че със специален княжески указ на Фердинанд се признава официално, че Корчев е бил последният знаменосец на Самарското знаме.
Днес паметници на Никола Корчев има в Радомир и Стара Загора.

БНР

Още по темата   „Стара хартия за нова книга“ с огромен успех в четвъртото си издание

Коментари

Новини Варна