IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
17:19 | 23 септември 2016
Обновен: 23:12 | 24 април 2024

Студент разкри манипулация в анкета на Столична община

Проучването е за ремонт на булевард

По материала работи: Ставри Таргов
Студент разкри манипулация в анкета на Столична община


Столичната община публикува на сайта си анкета по повод предстоящия ремонт на бул."Александър Дондуков". Целта е общината да разбере кой от трите варианта за ремонт на се одобрява от столичани - дали булевардът да бъде изцяло асфалтиран, дали да бъде асфалтиран частично или да бъдат преподредени сегашните павета.

 

Студентът по журналистика Делян Тодоров забелязва, че резултатите от анкетата се манипулират и описва това във фейсбук профила си.

 

От малък брой ай пи-та , т.е. от малък брой отделни компютри, могат да бъдат генерирани огромен брой гласове и по този начин самата анкета може да изгуби представителност, защото няма никаква гаранция тези обявени брой гласове, всъщност колко хора са гласували.

 

От Столична община са получили сигнала на Тодоров. Проверката им е констатирала манипулиране на резултатите в полза на варианта за изцяло асфалтиране на булеварда.

 

Искрено казано, грешката се дължи или на случайност, или на дълбоко неразбиране как работят подобни системи в интернет. Не мога да твърдя, че нарочно е съставена така анкетата, но това е единият вариант. Другият е, че просто човекът или дирекцията, която създава тази анкета, няма никаква идея как работят подобни защити, коментира Тодоров.

БНР

Свързана тема    Едва 1,3 на сто от учениците у нас изучават втори чужд език

Коментари

Новини Варна