IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:40 | 3 октомври 2016
Обновен: 01:40 | 3 май 2024

Как замърсяването на въздуха вреди на кожата ни?

Лошата околна среда е тих убиец

По материала работи: Ставри Таргов
Как замърсяването на въздуха вреди на кожата ни?


Всички знаем, че един от враговете на съвременния човек е замърсяването на въздуха и околната среда. В действителност можем да го наречем тих убиец, отговорен за причиняването на различни заболявания, редица от тях и фатални. Рядко обаче се замисляме как точно замърсяването въздейства на отделните органи в организма ни.

 

Кожата е най-чувствителната част от човешкото тяло. Всичко, което прилагаме върху кожата си, преминава през т.нар. рогов слой. Замърсяването на въздуха в града и озонът от своя страна бързо разрушават наличието на витамин Е,( който е отговорен за това да имаме по-здрава кожа), точно в най-горния слой на кожата.

 

Замърсяването на въздуха може да доведе до различен тип кожни заболявания. То може да е основна причина за преждевременното стареене на кожата. Праховите частици в мъглата например, могат да причинят екзема, ако влязат в контакт с кожата.

 

Химикалите, използвани в различни продукти (бои, лакове, лепила, строителни материали и т.н.), сериозно замърсяват въздуха, а след това и здравето ни. Веднъж попаднали в тялото ни чрез вдишване, те засягат белите дробове, очите, носа и причиняват кожни алергии.

 

Специалистите препоръчват няколко начина, по които да предпазим кожата си и да ограничим вредното въздействие на замърсения въздух върху нея.

 

1. Стойте далеч от мръсотията – почиствайте лицето си най-малко два пъти дневно!

 

2. Нанасяйте добър слънцезащитен крем със SPF 15 или по-висок фактор преди да излезете навън, за да предпазите кожата от вредните ултравиолетови лъчи! Това важи и за зимните месеци.

 

3. Винаги отстранявайте грима възможно най-бързо, след като се приберете вкъщи, тъй като химикалите в грима са доста вредни, наслояването му запушва порите и пречи на кожата ни да диша.

 

4. Пийте много вода, яжте зелени зеленчуци, обилно количество салати и плодове, за да детоксикирате организма си!

Puls.bg
 

Още по темата   И мръсна, и прашна – София на дъното по чист въздух в ЕС

 

Коментари

Новини Варна