IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
17:32 | 17 октомври 2016
Обновен: 22:18 | 4 май 2024

Медицинският университет доказва избора на ректор

Представители на просветното министерство не присъстваха на отварянето на урната

По материала работи: Борис Проданов
Медицинският университет доказва избора на ректор

Ръководството на Медицинския университет в София отвори днес урната, в която са съхранявани протоколите от избора на ректор на 11 октомври тази година.


Това се случи пред погледите на журналисти и в присъствието на нотариус.


Представители на просветното министерство не присъстваха на процедурата, въпреки че по думите на ректора проф. Виктор Златков са били поканени.


Той увери, че бюлетините и протоколите от Общото събрание ще бъдат предадени на МОН днес или утре, предаде БТА.


Кашонът с протоколите и бюлетините е бил запечатан след преброяването на гласовете.


От 11 октомври досега те са били при мен, подчерта проф. Златков, но не уточни къде точно е бил съхраняван.


Подписите върху осемте плика с протоколи бяха сверени, пликовете бяха отворени и предадени на председателя на Контролния съвет.


Така от университета искаха да покажат, че няма подправяне на резултатите, с които за ректор беше избран проф. Виктор Златков.


Обясниха още, че след като Контролният съвет провери и опише съдържанието, данните ще бъдат представени на просветното министерство.


По време на Общото събрание за избора на проф. Златков за ректор са гласували 235 от участниците в събранието, 42-ма са били против, а 10 от бюлетините са били невалидни. За отзоваването на проф. Вихра Миланова от длъжността ректор гласуваха 263-ма от присъстващите, 58 бяха против и 10 от бюлетините бяха невалидни. Общо гласувалите бяха 331.


Министър Кунева обяви в петък, че комисията на министерството не е допусната до резултатите от избора и той е незаконен. Беше спряно и финансирането на университета.


Провеждането на Общото събрание за избор на нов ректор в МУ-София стана при заключени врати и с полицейска охрана. То бе свикано след разкрития за злоупотреби на бившия ректор Ваньо Митев, който вече е с повдигнати обвинения


Съмненията около законността на смененото ректорско ръководство в Медицинския университет-София се задълбочиха ден по-късно, след като участници в Общото събрание обявиха, че в гласуването са участвали подставени лица, а изпратените от Министерството на образованието проверяващи не са открили в Ректората бюлетините и протоколите от избора.


Легитимността на проведения избор е спорна и заради това, че срещу организирането му, самото му провеждане и решенията от него има жалби в съда и отстранената от ректорския пост проф. Вихра Миланова твърди, че до произнасянето му тя остава начело на висшето училище.
Въпреки това тя бе изгонена от кабинета, а ден по-късно проф. Виктор Златков обяви, че той е легитимният ректор.

 

Още по темата: Министерство на образованието запорира сметките на Медицинския университет

Коментари

Новини Варна