IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
21:26 | 17 октомври 2016
Обновен: 11:46 | 19 април 2024

90 000 души ще бъдат обучени за реакции при кризи

По материала работи: Борис Проданов
90 000 души ще бъдат обучени за реакции при кризи

Общо 90 000 души ще бъдат обучени за реакции при кризи в шест центъра, финансирани от ЕС, каза директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението Николай Николов на кръгла маса, посветена на Международния ден за намаляване на бедствията.


В тях ще работят около 700 преподаватели и ще се акцентира върху обучението на деца. По думите на Николов основната цел е намаляването на риска от смъртност при бедствия чрез също по-силно сътрудничество с развиващите се страни и повишаване достъпа на хората до информационните системи за ранно предупреждение. Той добави, че до всички институции ще бъде и разпространен план, в който по-ясно са разписани отговорностите им задачите им при бедствия, изготвен от съвет от специалисти.


Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че през последните години сме свидетели на резултатите от климатичните промени и столична община акцентира върху превенцията при бедствия. За тази цел ежегодно се почистват по 50 километра речни корита и контролирано се изпускат общинските язовири, каза столичния кмет.


На форума присъства и заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той посочи, че до момента акцентът за намаляване на жертвите от бедствия е бил поставен върху подобряване на реакцията, а сега се набляга на предварителната подготовка на населението.


БТА

Коментари

Новини Варна