IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
20:33 | 31 октомври 2016
Обновен: 11:49 | 19 април 2024

Сбъркана маркировка обърква туристите в планините

Спелеолог: На много места е изтрита, неподдържана, унищожена

По материала работи: Борис Проданов
Сбъркана маркировка обърква туристите в планините

Туристите по планините често се губят поради неподдържана или сгрешена маркировка. В почти всички планини маркировката има нужда от освежаване и възстановяване, каза спелеологът доц. д-р Тодор Тодоров, член на УС на БТС и председател на ТД "Родопея” – Ягодина.


"В цяла България маркировката е в окаяно състояние, на места липсва такава, има повредени табели или изцяло премахнати, на други места пък по спечелени проекти са поставени такива, които не отговарят на изискванията и по-скоро объркват туристите, вместо да ги ориентират, и съвсем основателно туристи реагират и се оплакват”, обясни той пред "Фокус".

 

Като пример посочи европейския маршрут Е8, който тръгва от Юндола, минава през Рила, Родопите, хижа "Орфей”, хижа "Тешел” към Триградските скали.


"В част от Е8 възстановихме със студенти от Техническия колеж в Смолян маркировката, защото около километър и половина тя липсваше, а е правена преди 6-7 години, сега беше свалена от дърветата, а след този километър и половина отново продължава. Някои дървета са отрязани от горски работници, на други места умишлено е свалена и захвърлена, което е престъпление", допълни Тодоров.


Доцентът обясни, че когато по проект се правят туристически пътеки или обекти, след като мине определеният в проекта срок, през което време за поддръжката отговарят тези, които са го направили, туристическите табели вече стават държавна собственост, както пътните знаци, и при унищожаването или повреждането им се таксува като нарушение.


По думите му на места, където липсват дървета, за да се ориентират туристите могат да се поставят колове и на тях да се сложат стрелки, които да указват посоката към определеното място.


Доц. Тодоров посочи още, че в новия закон за туризма, може да се възложи само БТС да прави маркировките, защото има определени стандарти, които трябва да се спазват.


"Има изисквания, които по стандарт трябва да се спазват, а някои не се съобразяват с тях. Не може два близки маршрута да бъдат с главен червен или главен син цвят, защото туристът ако се обърка с 200-300 метра ще тръгне по друг маршрут. В новия закон това ще бъде отразено", каза доц. Тодоров.

 

dnes.bg

 

Вижте още: Засечени са клетки на телефона на изчезналия турист Мирослав

Коментари

Новини Варна