IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:16 | 11 ноември 2016
Обновен: 20:22 | 30 април 2024

Проверяват детска градина и училище заради хранително натравяне на деца

Взети са проби за лабораторни изследвания от ястията, които са консумирали децата в детската градина

По материала работи: Пламен Янков
Проверяват детска градина и училище заради хранително натравяне на деца

Областна дирекция по безопасност на храните, град Сливен извърши незабавни проверки по случаи на съмнение за хранително натравяне на деца в детска градина в град Шивачево, община Твърдица и училище в град Твърдица. Децата са на възраст между 5 и 10 години. Взети са проби за лабораторни изследвания от ястията, които са консумирали децата в детската градина, суровините използвани за приготвянето им, контактните повърхности в кухненския блок и посудата. Направени са и изследвания на персонала. Инспекторите са взели проби и от храната доставена в училището, проверява се и фирмата доставчик. Екипите на ОДБХ – Сливен съвместно с Регионална здравна инспекция установяват причината довела до неразположението на децата. 

 

Общо 113 деца са се хранили в детското заведение в Шивачево, в което храната се приготвя на място в кухненския блок. От тях близо 20 деца са се оплакали от стомашно неразположение и са потърсили лекарска помощ, няколко деца са настанени в лечебно заведение в град Сливен. 

 

От 350 деца, които са се хранили в училищния стол на учебното заведение в град Твърдица, 13 са се оплакали от стомашно неразположение, като 4 от тях са настанени в болница в Сливен. Храната в училището не се приготвя на място, а се доставя от фирма за кетъринг.

Коментари

Новини Варна